Skip to main content
Sharing is caring! Distribuie:

În anul 2024 vedem că lumea pune un accent din ce în ce mai mare pe calitatea vieții, caută să găsească un ”work-life balance”, sa mânânce mai sănătos, să facă mai mult sport ,să beneficieze de o infrastructura dezvoltată, mijloace de transport sustenabile, stabilitate economică, securitate, sistem de sănătate și educație etc. În această direcție, sigur mulți dintre noi ne-am întrebat, chiar și din simplă curiozitate: Care este orașul în care oamenii au o calitate superioară a vietii?

Pentru a răspunde acestei întrebări venim în sprijinul vostru cu un studiu făcut de EIU, divizia de cercetare a grupului The Economist care a analizat indicatori precum stabilitatea (crime si violenta, conflicre militare, copnflicte civile), sistemul de sănătate, cultura si mediu (umiditate, temperatura, disconfort climatic, corupție, restricții religioase si sociale, disponibilitatea activitatilor culturale si sportive, food & drink, bunuri de consum), educație și infrastructură.

Scurte și tari

  • În ultimul an, scăderea stabilității și a infrastructurii în unele din economiile dezvoltate a fost compensată de îmbunătățirile aduse sistemului medical si educației în orașe ale economiilor în curs de dezvoltare.
  • Pentru al treilea an consecutiv, Viena a fost numit orașul cu cele mai bune condiții de locuit din lume, cu un scor perfect de 100 puncte pentru stabilitate, asistență medicală, educație și infrastructură. Având totusi loc de adus îmbunătățiri in arii precum cultură și mediu.
  • O criză a locuințelor a redus scorurile de infrastructura a unor orase din top, precum: Melbourne, Sydney, Vancouver sau Toronto, cauzând scăderi în top 10 sau chiar eliminări.
  • Secțiunea de stabilitate a oraselor a fost categoria care a cunoscut cele mai mari scăderi. Creșterea incidentelor protestelor a făcut ca orașe din vestul Europei să ocupe poziții fruntașe în privința scăderii acestui indicator. În timp ce războiul din Hamas a făcut ca orașul Tel Aviv (Israel) să coboare 20 de poziții în clasament.
  • Orasul Damasc (Siria) este în continuare pe ultimul loc din cele 173 de țări analizate, urmat de Tripoli (Libia), situație ce se datorează în special anilor de război civil.

Top 10 orașe bune de locuit

În top putem vedea ca 4 din 10 orașe aparțin Europei de Vest (Viena, Copenhaga, Zurich și Geneva), arătând puterea acestei zone. O altă regiune puternică este Canada cu 2 reprezentanți, Calgary și Vancouver dar și Australia care are 3 reprezentanți în top Melbourne, Sydney și Auckland, ultimele două suferind o scădere din cauza disponibilității reduse a locuințelor. Într-o situație asemănătoare fiind și Toronto (Canada) care a ieșit din top.

Europa de Vest

Paradoxal, deși Europa de Vest are cele mai multe orașe în top 10, iar 30 dintre orașe au obținut scoruri între 92-100 puncte, regiunea a avut cea mai mare scădere față de anul trecut din lume (0.3 puncte), fapt cauzat de deteriorarea stabilității în urma protestelor (din Gemrania, Irlanda și Belgia) și a criminalității în creștere.

America de Nord are un punctaj mediu de 90.5 puncte (scădere de 0.1) pentru 25 de orașe analizate, dar datorită scorurilor în scădere pe segmentul infarastructurii canadiene, cauzate de criza în curs a locuințelor.

În ciuda scăderii Europei de Vest si Americii de Nord, toate celelalte regiuni, inclusiv media globala au crescut. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în cazul Europei de Est urmată de Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Codașii clasamantului și dinamica YoY

La coada clasamentului se situează orașe din regiunea Africii Sub-Sahariene, Orientului Mijlociu si Africa de Nord. Orașul Damasc (Siria) se situează pe ultimul loc, cu 30.7 puncte, cu scoruril mici în ceea ce privește stabilitatea și sistemul medical. Damasc se situează cu aproape 10 puncte sub următoare clasată, Tripoli (Libia), care are la fel probleme de stabilitate. Niciuna dintre ultimele 4 orașe clasate nu a avut vreun indicator care să se fi îmbunătățit față de anul trecut.

Tel Aviv (Israel) a înregistrat cea mai mare scădere în clasamentul în acest an, căzând de pe locul 92 pe locul 112 iar scorurile sale pentru stabilitate, cultură, mediu și infrastructură s-au deteriorat. Acest lucru indică daunele provocate de atacul Hamas asupra Israelului din octombrie 2023 și războiul ulterior împotriva Hamas din Gaza. Israelul este sub presiune să declare încetarea focului în Gaza, dar este probabil să-și continue campania acolo într-o anumită formă în 2024.

Scăderi semnificative s-au înregistrat și în orase importante ale europei, majoritatea din Germania, precum: Dublin, Munchen, Hamburg, Stuttgart, Brussel, Berlin, Dusseldorf sau Barcelorna. Nici Statele Unite nu sunt excluse, orasul Miami, a înregistrat a doua cea mai amre scădere dupa Tel Aviv în clasament.

Cele mai mai îmbunătățiri. România unde se situează?

Cele mai bune rezultate în clasament au fost înregistrate în Hong Kong, urcând de pe locul 61 pe 50 pe fondul îmbunătățirilor punctajelor sale pentru stabilitate și asistență medicală. Alte orașe Asiatice cu o situație asemănătoare sunt Singapore, Ho Chi Minh și Bangalore care au adus îmbunătățiri în sistemul medical și cel educațional, urcând si ele astfel în clasament.

După cum putem vedea și Bucurestiul a crescut in clasament in ultimele 12 luni cu 5 poziții in clasament si cu 0.8 puncte ca și scor, fiind peste media de creștere Europei. Bucurestiul se află la egalitate sau la mică distanță de orașe precum: Atena, Belgrad, Moscova, Sofia, San Jose, Shenzhen, Rio de Janeiro, Johannesburg sau St. Petersburg.


Sharing is caring! Distribuie:

Lasă un comentariu

Programează o discuție