V-ați gândit cum afecteaza impactul și schimbarile climatice modul de dezvoltare al noilor generații? Generații care ar trebui să moștenească și să ducă mai departe ceea ce le oferă omenirea în momentul de față. Câți copii din întreaga lume pleacă cu șanse egale din punct de vedere al nevoilor de bază și al siguranței climatice. Când este în joc viitorul lumii și al copiilor copiilor noștri, mai au banii o valoare atât de mare? Este etic să ne mai gândim la profit în aceste condiții?
Scurte si tari!
- 820 milioane de copii (1/3 din totalul copiilor) sunt în prezent foarte expuși la valuri de căldură. Această situație se poate înrăutăți dacă luăm în calcul temepraturile în creștere din ultimii ani;
- 400 milioane de copii ( 1 din 6 copii la nivel global) sunt expuși cilonilor;
- 330 milioane de copii (1 din 7 global) sunt afectați de indundațiile din apropierea râurilor. Tendință ce se așteptă să se înrutățească dacă luam în calcul topirea accelerată a ghețarilor și precipitțiile ridicate datorate cantității de apă din atmosferă rezultată din temperturile peste medie;
- 240 milioane de copii (1 din 10 global) erau în anul 2020 afectați de inundațiile de coastă datorate creșterii nivelului mării și furtunilor;
- 920 milioane de copii (peste o treime) trăiesc în zone unde există deficit de apă sau accesul la aceasta este dificil;
- 600 milioane de copii sunt expuși la boli virale precum malaria sau febra dengue, pe lângă altele;
- 2 miliarde de copii (90% global) sunt afectați de poluarea aerului, calitatea acestuia fiind una precara și depășește 10 micrograme pe metru cub;
- 815 milioane de copii sunt acaparați de poluarea cu plumb datorate expunerii la factori contaminați precum aer, apă sau mâncare.
Riscurile climatice si de mediu la care ne expunem
Evident este faptul că, copii sunt mult mai vulnerabili în fața schimbărilor climatice decât adulții, în primul rând fizic, aceștia nu sunt încă ”căliți” pentru a face față în totalitate șocurilor provocate de inundații, secete, intemperii sau valuri de căldură. În al doilea rând, psihic, datorită expunerii la substanțe toxice precum plumb sau alte forme de poluare, chiar și în doze mici. În al treilea rând aceștia sunt mult mai expusi riscului de moarte datorat bolilor comparativ cu adulții. Cunoscând toate aceste vulnerabilități, suntem răspunzători de viitorul lor prin acțiunile pe care la facem din punct de vedere climatic, oricare dintre acești stimuli negativi la vârste fragede poate rezulta într-o viață întreagă de oportunități pierdute.
În graficul de mai jos putem vedea ponderea copiilor raportat la numarul de evenimente climatice negative cu care se confruntă:
Conform CCRI, la nivel global sunt aproximativ 1 miliard de copii (jumatate din totalul global al copiilor) ce trăiesc în țări cu risc extrem din punct de vedere climatic.
Care este de fapt contextul?
- Locurile cu cel mai mare risc climatic de pe Pământ contribuie cel mai puțin la cauzele schimbărilor climatice – cele 33 de țări cu risc extrem de ridicat emit mai puțin de 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, pe când cele 10 țări cu cel mai mare risc emit doar 0,5% din emisiile globale;
- 8 din 33 de țări cu risc extrem de ridicat au rate foarte mari de emigrare, cu mai mult de 5% din populatie relocată;
- Țările cu risc extrem de ridicat au primit doar 9,8 miliarde USD în ceea ce privește fluxurile financiare globale, pentru cercetarea, dezvoltarea și producția de energie curată;
- 28 din 33 de țări cu risc climatic mare au o slabă monitorizare a calității aerului, mai puțin de 10% din totalul acestor copii beneficiază de o astfel de stație pe o raza de mai puțin de 50 km.
Ce acțiuni putem lua pentru a micșora impactul schimbarilor climatice asupra copiilor?
Singura soluție pe termen lung în lupta cu schimbările climatice este reducerea gazelor cu efect de seră. Cu toate acestea se poate actiona și pe termen scurt, punctual prin investiții în:
- Accesul la apă și sistem sanitar ar putea reduce riscul climatic pentru aproxiamtiv 415 milioane de copii.
- Investițiile care îmbunătățesc rezultatele educaționale pot reduce considerabil riscul climatic general pentru 275 de milioane de copii.
- Investițiile care îmbunătățesc accesul la servicii de sănătate și nutriție pot reduce riscul climatic general pentru 460 de milioane de copii.
- Accesul la protecție socială și reducerea sărăciei pot reduce riscul climatic general pentru 310 milioane de copii.
Criza climatică crează o criză a drepturilor copiilor iar din păcate acesta poate fi doar începutul. Conform Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), emisiile globale cu efect de seră ar trebui să fie înjumătățite până în 2030, iar până în 2050 să le reducem la zero pentru a înlătura ce ar putea fi mai rău, doar că majoritatea tărilor nu sunt aproape de atingerea acestor obiective. Cu toate acestea, un lucru este clar, faptul că trebuie să îmbunătățim accesul copiilor la serviciile de bază, indiferent de orice alte ostacole sau rezultate. Chiar dacă emisiile globale ar înceta să mai existe de mâine, temperaturile vor continua să crească afectându-i în primul rând pe cei mai vulnerabili. Trebuie să ne îndreptăm atenția spre accelerarea acțiunilor de protecție a copiilor, în aceeasi măsură în care ne concentrăm pe reducerea emisiilor.
Una dintre cele mai sustenabile soluții este de a face tranziția către un model economic de creștere ce este independent de folosirea combustibililor fosili și astfel reducând emisiile până la un nivel sigur. O altă soluție de care trebuie să ținem cont și care de multe ori este ignorată sau nu se ține cont este comunicare directă cu cei pentru care ne luptăm, respectiv copiii și tinerii. Aceștia pot avea idei importante referitor la lumea pe care și-o doresc și pe care inevitabil o vor moșteni.
Copiii au toată viața înainte, iar trecând peste posibilitatea de a trăi pe o planetă periculoasa pentru ei, vor mai trebui sa suporte și costul oportunităților pierdute ce se datorează crizelor climatice. Acestea le vor afecta negativ abilitățile de învățare, rezultand în potențial și cariere pierdute.
“Avem obligația morală de a ne asigura că trilioanele de dolari pentru recuperarea COVID-19 – bani pe care îi împrumutăm de la generațiile viitoare – nu îi lasă împovărați de un munte de datorii pe o planetă distrusă.”
António Guterres, United Nations Secretary-General
Mai multe detalii despre impactul climatic asupra copiilor puteți găși în studiul UNICEF.
Sursa informatiilor: https://www.unicef.org/reports/climate-crisis-child-rights-crisis