Bazat pe Raportul Copernicus 2023 privind climatul Europei, cei mai călduroși trei ani înregistrati pentru Europa s-au înregistrat începând cu anul 2020, iar cei mai călduroși zece începând cu 2007. Astfel, 2023 a fost anul contrastelor, cu valuri extreme de căldură, canicula și incendii mari de vegetație alături de inundații și secetă. Nord-vestul Europei a văzut cea mai călduroasă lună iunie, pe când zona Mediteraneană s-a confruntat cu precipitații peste medie pentru acea lună. În luna iulie acest ”pattern” fiind aproape inversat. În august, sudul Europei a văzut temperaturi peste medie iar septembrie a fost cea mai caldă lună în ansamblu pe continent pentru acea perioadă. În august și septembrie fiind de asemenea prezente indundații severe.
Recorduri în 2023 din punct de vedere al evenimentelor naturale
- S-a înregistrat cel mai mare număr de zile cu prezență a caniculelor și căldurilor extreme;
- A fost afectată cea mai mare parte a Europei de temperaturi mari. Dacă nu extreme, cel putin puternice;
- Au avut loc cele mai multe incendii de vegetatie;
- Cele mai mari debite ale râulurilor aferente istoricului lunilor decembrie;
- Cel mai mare procent de energie regenerabila generată;
- Cea mai mare caniculă marină din nord-estul Atlanticului.
Impactul acestor recorduri
- Pierderi estimate de 13.4 miliarde de dolari;
- Inundații care au afectat aproximativ 1.6 miliarde de oameni;
- Furtuni care au afectat aproxiamtiv 550.000 oameni și incendii de vegetație 36.000 oameni;
- Cel puțin 63 de vieți pierdute din cauza furtunilor, 44 datorate inundațiilor și 44 incendiilor de vegetație;
- 81% din pierderile economice se datorează inundațiilor;
Principalele concluzii ale raportului
- Temperatură: Față de perioada preindustrială, temperatura medie in Europa a fost cu 2.6°C mai mare. Cele mai mari valori peste medie au fost înregistrate în zona arctică a Europei.
- Incendiile de vegetație: În total aproximativ 500.000 ha de teren au căzut pradă incendiilor. Vara nu a iertat pe nimeni, la începutul sezonului partea de nord fiind mai expusă incendiilor iar mai târziu partea de sud. Cele mai mari incendii au fost în Portugalia, Spania, Italia și în special în Grecia care a înfruntat cele mai mari valori înregistrate în Europa, în jur de 96.000 ha arse.
- Precipitații: Precipitațiile au fost cu 7% peste media valorilor normale ale anului.
- Umiditatea solului: Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm și noi în agricultura românească. La nivelul Europei, în perioada februarie-mai Pensinsula Iberică a întâlnit perioade de secetă, urmând ca în martie-mai, în cele mai multe părți ale zonei să cunoaștem și cele mai uscate perioade înregistrate. În noiembrie-decembrie situația s-a schimbat și am avut parte în majoritatea Europei de condiții de umiditate peste medie din cauza furtunilor, contribuind spre sfârșitul anului la inundații.
- Inundațiile: Au afectat 1.6 milioane de oameni în Europa anului 2023.
- Valurile de cădură marine: Au înregistrat perioade cu temperaturi extreme peste medie în timpul verii în unele părți ale Europei și în sectoare mari ale Oceanului Atlantic de Nord. În iunie, Oceanul Atlantic la vest de Irlanda și în jurul Regatului Unit au fost temperaturi cu 5°C peste medie. În iulie și august Marea Mediterană a atins temepraturi și cu 5.5°C peste medie.
- Ninsorile: Mai puține zile cu ninsori înregistrate față de media anilor 1991-2020 în mare parte a Europei. În Alpi, iarna trecută, doar trei locații au văzut mai multe zile cu zăpadă decât media.
- Calotele glaciare: Ghețarii din Alpi au pierdut între 2022-2023, 10% din volumul lor în ultimii doi ani iar din 1976, un volum total de 850 km3 de gheață a calotelor din Europa a fost pierdut.
Cum stăm în luna mai 2024?
Potrivit InfoClima, în luna mai 2024 Europa înregistrează a 12-a lună consecutivă în care batem recordurile de căldură anterioare aferente lunilor respective.
Temperatura medie globală în 2024 a fost de 15.91°C, cu 0.18°C mai mare decat recordul anterior din 2020. Față de media perioadei 1991-2020, cresterea a fost de 0.65°C.
„Dacă anomalia nu se stabilizează până în august – o așteptare rezonabilă bazată pe evenimentele anterioare de El Niño – atunci lumea va intra într-un teritoriu necunoscut”.
Dr. Gavin Schmidt (NASA)
În ceea ce privește temperatura mării la suprafața apei, în luna mai am înregistrat noi valori record de 20.94°C, cu 0.16°C mai mare decat anul 2023. Acest record fiind atins, am ajuns la venerabilul număr de 14 luni consecutive de recorduri ale temperaturii apei la suprafața mării. Față de perioada 1991-2020, abaterea este de 0.52°C.
Ce se va întâmpla în Europa dar și în lume în general în următoarele 3 luni este foarte important. Asistăm la schimbări climatice fără precedent atât din punct de vedere climatic cât și al rapidității evoluției acesteia.
3 Comments